GÜZEL ARAPGİRİM
EMEĞİ GEÇENLERDEN ALLAH RAZI OLSUN

Gendime (Döğme - Yarma) öncelikle büyükçe bir kazan içerisindeki suda kaynatılır.
Daha sonra kaynamış gendime'ye ayran katılarak suyu iyice çekilene kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır. 
Kara nohut suda ıslatılıp kıl çuvala konularak tavlanmaya bırakılır, iyice tavlanıp zillenmeye başlayana kadar bu şekilde bekletilir sonra tavlanmış kara nohut çuvaldan çıkartılarak kurumaya bırakılır. Kuruyan nohut el taşı da denilen er değirmeninde çekilmeye başlanır.
El değirmeninde çekilen kara nohut kabuğundan iki parçaya ayrılacak şekilde çekilir. Çekilmiş nohut kabuklarından ayrılması için bir kalbura konularak rüzgara karşı yüksek bir yerden aşağıda bulunan bez perdenin üzerine doğru dökülür. Rüzgarla kabukların uçması sağlanarak nohut parçaları kabuğundan ayrılır.
Daha sonra kabuklarından ayrılan nohut parçaları muhaşer olarak bir çok yemekte kullanılmak üzere bir torba ya da küpe konularak kaldırılır.
Kalp kaslarını güçlendirerek daha düzenli çalışmasını sağlar.
Kayısı yaş olduğu gibi kuru olarak da yenmektedir. Kayısının ; islim kurusu, gün kurusu ve çir olarak çeşitleri bulunmaktadır.
Yaş dutlar kazanlarda kaynatılır ve şıra elde edilir. Kazanda kaynayan şıra ve dut taneleri alınarak bez torbalarda süzülür. Süzülen şıraya ölçüsünce buğday
nişastası eklenir ve yavaş yavaş karıştırılır. Elde edilen bulamaç (bu bulamaca kılıç denir) süzülerek kaynayan şıraya katılır. Daha sonra düz bir zemine (özellikle toprak dam'a) serilen bez perdelerin üzerine çok ince bir şekilde serilerek kurumaya bırakılır.
İki gün perdede kalan şıra artık perdeden soyulma zamanı geldiğinde başka bir bez perdenin üzerine ters çevrilerek serilir. Kolay soyulması için perdenin arkası bir bez yardımı ile ıslatılır ve pestil perdeden tabaka halinde soyulur. Daha sonra soyulan bu pestillerin içerisine dövülmüş ceviz içi veya badem serilerek küçük tabakalar halinde ikiye katlanarak (bunlara soğ denir) kurumak üzere bir ipe serilir ve bir müddet kuruduktan sonra katlanarak kaldırılır. Özellikle kış aylarında ceviz ve badem içi ile birlikte yenir. AFİYET OLSUN