15 Ocak 2014 Çarşamba

MUHAŞER YAPIMI VE KULLANILAN YEMEKLER



KARA NOHUT



MUHAŞERİN YAPIMI

Kara nohut suda ıslatılıp kıl çuvala konularak  tavlanmaya bırakılır, iyice tavlanıp zillenmeye başlayana kadar bu şekilde bekletilir sonra tavlanmış kara nohut çuvaldan çıkartılarak kurumaya bırakılır. Kuruyan nohut el taşı da denilen er değirmeninde çekilmeye başlanır.



El değirmeninde çekilen kara nohut kabuğundan iki parçaya ayrılacak şekilde çekilir. Çekilmiş nohut kabuklarından ayrılması için bir kalbura konularak rüzgara karşı yüksek bir yerden aşağıda bulunan bez perdenin üzerine doğru dökülür. Rüzgarla kabukların uçması sağlanarak nohut parçaları kabuğundan ayrılır.

Daha sonra kabuklarından ayrılan nohut parçaları muhaşer olarak bir çok yemekte kullanılmak üzere bir torba ya da küpe konularak kaldırılır.

MUHAŞER'İN KULLANILDIĞI YEMEKLER

1-Muhaşerli bulgur pilavı,
2-Mahluta çorbası (mahluta çorbası birçok bakliyatın karışımından elde edilerek hazırlanmış çorba),
3-Patates musakkası,
4-Isırgan yemeğinde, kullanılmaktadır.


1 yorum:

  1. SİPARİŞLER E.MAİL ve SİTEDEKİ İLETİŞİM TELEFONUNDAN ALINMAKTADIR.

    YanıtlaSil