16 Ocak 2014 Perşembe

ARAPGİR EV TARHANASI

ARAPGİR EV TARHANASI

Gendime (Döğme - Yarma) öncelikle büyükçe bir kazan içerisindeki suda kaynatılır.



Daha sonra kaynamış gendime'ye ayran katılarak suyu iyice çekilene kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır. 



İyice katılaşana kadar kaynamış tarhana kazanda soğuması için beklemeye bırakılır. İyice soğumuş tarhana kazandan barkaçlarla alınarak bez perdeler üzerine  elle veya tahta kaşıklarla küçük parçalar halinde serilerek kurumaya bırakılır. İyice kuruması için perde üzerinde çevrilerek her iki tarafının da güneş görmesi sağlanır. Daha sonra kurumuş tarhanalar toplanarak bez torba içerisinde saklanır.


Ayrıca kaynayan tarhana sıcak sıcak bir tabağa alınarak içerisine bir miktar tereyağı konulur. Tarhananın sıcaklığıyla eriyen tereyağı ayrı bir lezzet katar. Yanında bir baş kuru soğan da öneririz.


ÇORBA OLARAK PİŞİRİLMESİ


Kurutulmuş tarhananın akşamdan ılık suya konularak yumuşaması sağlanır. Sabaha kadar yumuşamış tarhana bir tencereye alınarak içerisine küçük küçük çelem (şalgam)  doğranır. Kısık ateşte iyice yumuşayana kadar pişirilir. Kıvamı çok koyu olursa bir miktar su ilave edilebilir. Daha sonra bir tavada nane ve tereyağı kızdırılır ve çorbaya karıştırılarak servis yapılır. Ayrıca çorbanın üzerine ekleyebileceğiniz toz haline getirilmiş dağ kekiği de ayrı bir lezzet katmaktadır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder