18 Ocak 2014 Cumartesi

REYHAN KURUSU VE DAĞ KEKİĞİ

REYHAN  VE DAĞ KEKİĞİ




REYHAN



Reyhan diğer adıyla fesleğen yaprakları güzel kokan bir süs bitkisi olmakla birlikte Arapgir' in Kozluk vadisinde tarlalara ekilerek yetiştirilmektedir . Öksürük kesicidir, hazımsızlığı engeler, yemek ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. İştah açıcıdır baş dönmesini durdurur, ağız yaralarına iyi gelir.


Arapgirde özellikle domates salatasının olmazsa olmazıdır. Balıklı pilavın, içli köftenin ve çorbaların da olmazsa olmazlarındandır.
Reyhan yaş olarak kullanıldığı gibi kurutulmuş olarak da kullanılmaktadır.



KEKİK

 Kekik yağı, kekik suyu, kekik çayı ya da sadece baharat olarak pek çok sağlık konularına iyi geldiği bilinmektedir. Antioksidan etkisi bulunmaktadır. Öksürüğe, hazımsızlığa, boğaz ağrısına, ağız içi yaraları ile diş etlerine, soğuk algınlığına, romatizma ağrılarına, baş ağrısına ve stresi azaltarak kişinin kendini iyi hissetmesine yardımcı olur.

Kekik mutfakta çok kullanılması gereken baharatlar arasında gelmektedir. En çok sebze yemeklerine lezzet verdiği gibi çorbalarda  ve etlerde vazgeçilmez bir baharat olup çok ayrı bir lezzet katmaktadır.




Yine yöremize ait toz haline getirilmiş kekiğe öğütülmüş domates kurusu kavrulmuş beyaz nohut tozu  ve tuz katılarak hazırlanan garnitür kahvaltıda tereyağı ile birlikte iştahla yenilebilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder