31 Aralık 2013 Salı

DUT PESTİLİNİN YAPIMI




Yaş dutlar  kazanlarda kaynatılır ve  şıra elde edilir. Kazanda kaynayan şıra ve dut taneleri alınarak bez torbalarda süzülür. Süzülen şıraya ölçüsünce buğday nişastası eklenir ve yavaş yavaş karıştırılır. Elde edilen bulamaç (bu bulamaca kılıç denir) süzülerek  kaynayan şıraya katılır. Daha sonra düz bir zemine (özellikle toprak dam'a) serilen bez perdelerin üzerine çok ince bir şekilde serilerek kurumaya bırakılır.

İki gün perdede kalan şıra artık perdeden soyulma zamanı geldiğinde  başka bir bez perdenin üzerine ters çevrilerek serilir. Kolay soyulması için perdenin arkası bir bez yardımı ile ıslatılır ve pestil perdeden tabaka halinde soyulur. Daha sonra soyulan bu pestillerin içerisine dövülmüş ceviz içi veya badem serilerek küçük tabakalar halinde ikiye katlanarak (bunlara soğ denir)  kurumak üzere  bir ipe serilir ve bir müddet kuruduktan sonra katlanarak kaldırılır. Özellikle kış aylarında ceviz ve badem içi ile birlikte yenir. AFİYET OLSUN
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder